Tässä artikkelissa pureudumme vaikuttajamarkkinoinnin ytimeen – aitouteen. Kerromme miksi aitouden kautta saavutettava uskottavuus on mielestämme vaikuttajamarkkinoinnin kantava voima.
Vaikuttajamarkkinointikampanjan kuuluisi vuonna 2018 muistuttaa enemmän sisältömarkkinointia kuin mainosta (lähde). Kuitenkin yhä villimpien kampanjakonseptien myötä vaikuttajamarkkinointi saattaa samalla etääntyä juuri siitä, millä se on suosionsa saavuttanut. Vaikuttajamarkkinoinnin autenttisuus on se elementti, joka erottaa sen muista markkinoinnin muodoista. Aitous tekee vaikuttajasta luotettavan ja uskottavan kuluttajan silmissä.
Vaikuttajamarkkinoinnin autenttisuus on kaupallisen yhteistyön onnistumisen edellytys. Siksi aitouden on säilyttävä edelleen vaikuttajamarkkinoinnin ykkösprioriteettina. Aitous tarkoittaa myös sitä, että vaikuttaja säilyttää yhteistyössä oman persoonansa, arvonsa ja brändinsä.
Oikean vaikuttajan valinta on aitouden perusta
Autenttisuuden lähtökohtana on aidosti brändistä kiinnostuneen ja arvoiltaan sitä tukevan vaikuttajan löytäminen. Vaikuttajavalintojen toimintamallimme varmistaa, että kampanja istuu vaikuttajan henkilökohtaiseen elämään ja arvoihin. Vaikuttajan on perusteltava sopivuuttaan kampanjaan ja kerrottava, millainen tarina juuri hänellä on kerrottavanaan brändistä. Joskus valinta voi löytyä yllättävältäkin suunnalta: esimerkiksi fitnessvaikuttaja voi olla täydellinen ruokakampanjassa, jos kyseinen brändi tukee hänen elämäntapaansa.
Vaikuttajilla on mahdollisuus vaikuttaa kampanjan konseptiin jo suunnitteluvaiheessa, jotta yhteistyöstä tulee mahdollisimman hedelmällinen kaikille osapuolille. Kun vaikuttajat ovat mukana kampanjan tuotantoprosessissa, muodostuu sisällöstä juuri heidän seuraajiaan parhaiten puhuttelevaa ja palvelevaa. Vaikuttajamarkkinointikampanjan kuuluu mukautua vaikuttajan persoonaan, ei toisinpäin.
Vaikuttajakampanjoiden autenttisuuden helmiä ja huteja
Nämä esimerkit muistuttavat miksi aitous on kaiken alku ja juuri vaikuttajamarkkinoinnissa. Toimiviksi todettujen perusasioiden pohjalta syntyy luotettavaa ja uskottavaa sisältöä, joka on lähempänä WOMia kuin mikään muu markkinoinnin muoto.
Autenttisuuden helmet
Parhaassa tilanteessa vaikuttaja on jo ennen kampanjaa tunnustautunut brändin faniksi. Tästä hieno esimerkki on tubettaja Mariieveronican Lunette-kuukupin kanssa tehty yhteistyö, jossa vaikuttaja palasi aiemmin laajaa keskustelua ja kiinnostusta seuraajien parissa herättäneen aiheen pariin.
Vaikuttajakampanja toimii silloin, kun vaikuttajan seuraajat saavat yhteistyöstä itselleen hyödyllistä tietoa, inspiraatiota tai viihdettä. Pupulandia-blogin Sekasin24/7-kampanjan tiimoilta tehty kaupallinen yhteistyö tarjosi blogin lukijoille avoimen esiintulon tärkeästä aiheesta. Vaikuttajan ääni toi kampanjan ydinviestin aidosti esiin, ja monet seuraajat kiittelivät henkilökohtaista postausta.
Antti Tuisku: Prisma & Minut itseni kanssa
Prisman sanoma itsensä ja muiden hyväksymisestä sellaisenaan vaati arvoisensa puolestapuhujan. Kampanjaan luontevasti istuva rohkeasti omana itsenään esiintyvä ja pukeutuva Antti Tuisku kertoi oman kasvutarinansa, joka kiteytyi täydellisesti ”Minut itseni kanssa” -sloganin taakse ja esitteli samalla Prisman vaatevalikoimaa. Samaistuttava tarina toi Prisman brändinä lähemmäs kuluttajia avoimella ja rehellisellä tarinalla, joka tuli merkittävän henkilön suusta.
Autenttisuuden hudit
Vaikuttajan arvomaailma ei saa sotia yhteistyöbrändin arvoja vastaan; grillimakkaraa mainostava vegaani ei ole uskottava millään tasolla. Oiva esimerkki aiheesta löytyy urheilumaailmasta: lumilautailija Enni Rukajärvi irtisanoi pitkäaikaisen sopimuksensa energiajuomajätti RedBullin kanssa ja vaihtoi kauratuotebrändi Kaslinkiin. ”Minulle on tärkeää, että pystyn seisomaan edustamani tuotteen takana,” Rukajärvi perustelee valintaansa. Kestävän kehityksen puolestapuhujana Rukajärvi sopii kotimaisen Kaslinkin edustajaksi kuin voisilmä puuroon.
Sopivan vaikuttajan löytäminen on kuin meikkivoiteen valitseminen: huomioon on otettava lukuisia eri tekijöitä. Yksi tärkeimmistä valintaan vaikuttavista seikoista on vaikuttajan sisällön ja kohderyhmän tiedostaminen. Näinkin yksinkertainen asia unohtuu välillä ja siitä hyvänä esimerkkinä toimii Volvon yhteistyö korealais-amerikkalaisen tubettaja Chriselle Limin kanssa. Tämän suositun lifestyle- ja muotivaikuttajan seuraajat soimasivat vaikuttajaa siitä, että hänen Instagram-tilillään julkaisema kuva Volvosta ja brändiä hehkuttava kuvateksti eivät istuneet hänen normaalin sisältönsä sekaan. Kuvaa ja kuvatekstiä moitittiin liian mainosmaisiksi, mikä ei ole kaupalliselle yhteistyölle kehu.
Aitous voi kärsiä myös siitä, että mainostoimiston luova idea polkee vaikuttajamarkkinoinnin perusasioita jalkoihinsa. Snickersin You’re not you when you’re hungry -sloganin hyödyntäminen käytännössä toimii kyllä mainoksissa, mutta vaikuttajamarkkinointikikkana Twitterissä se herätti vain hämmennystä ja ärsytystä. Tässä erikoisessa konseptissa brittimalli Katie Pricen kanavan sisältöön sopimattomat oudot twiitit alkoivat ilmestyä hänen tilililleen ja viestiketjun päätti kuva mallista Snickers-patukan kanssa tutun sloganin kera.
Vanessa Weckström / Content Specialist