Indieplace kehälogo valkoinen

Luontokuvaaja valloittaa vuorenhuippuja ja saa seuraajat liikkeelle

Instagramin luontokuvaajat ovat muuttaneet luontomatkailun reittiä radikaalisti. Parhaimmillaan vaikuttajien luontokuvat innostavat seuraajia lähtemään luontoon ja arvostamaan sen aarteita. Kompassin kääntöpuolella on kuitenkin suosittujen kohteiden ylikansoittuminen.

Instagrammattavat kohteet kiehtovat milleniaaleja

Instagrammattava (instagrammable) on yhteinen määrittävä tekijä suosituimpien luontokuvien kohteille. Instagrammattavat paikat ovat usein henkeäsalpaavan upeita, visuaalisesti viehättäviä ja vaikeasti saavutettavia.

Instagrammattavat kohteet tuppaavat myös keräämään luokseen ihailijoita kuin raato kärpäsiä. Erään tutkimuksen mukaan 40 % milleniaaleista valitsee matkakohteensa sen kuvauksellisuuden mukaan. Kuvauksellisten paikkojen turismi voi saada polttoainetta vaikuttajien luontokuvista, mutta samalla kuvat voivat olla tulitikkuaskin kylkeen raapaistu tikku luontokohteen kantokyvylle.

Jotta tulevaisuudessakin olisi jäljellä näitä kuvankauniita maisemia, kannattaa suosittuihin kohteisiin ja niiden luonnon tilaan tutustua ennen kuin alkaa pakata rinkkaansa. Satoja kertoja kopioitu luontokuva voi paitsi tehdä hallaa ainutlaatuiselle luonnolle myös kadottaa tehonsa inspiroida. Vaikuttajilla on myös vaikutusvaltaa tukea luonnonsuojelua ja opastaa seuraajiaan vastuullisempaan luontomatkailuun.

Moni kotimainen luontokuvaaja on noussut maailmanlaajuiseen suosioon.

Luontokuvaaja tallentaa hetkiä, jotka kelpaavat matkailumarkkinointiin ja Suomi-kuvan polttoaineeksi

Luontovaikuttajien otokset saavat ihmiset liikkeelle, ja muutos näkyy myös tilastoissa. Metsähallituksen mukaan kansallispuistojen käyntimäärät ovat nousseet koko 2000-luvun, viime vuonna käyntejä oli yli 3 miljoonaa. Oli syy Instagram tai ei, vapaa-ajallaan kaikki haluavat nyt luontoon.

Esimerkiksi seuraavat luontovaikuttajat pitävät skenen elossa ja autenttisena seuraten intohimoaan:

Joonas Linkola
Joonaksen linssin läpi välittyy taianomainen tunnelma aina revontulien valaisemasta tunturista mystisen rauhalliseen aamuhetkeen kesämökin rannassa. Joonaksen kanavat keskittyvät ulkoilmakulttuuriin ja tarinankerrontaan kuvien ja tekstien kautta.

Eeva Mäkinen
Eeva on oikea luontolähettiläs; hän on paitsi lahjakas luontokuvaaja myös eräopas, jolle luonnossa työskentely on elämäntapa. Eeva haluaa kannustaa lumoavilla kuvillaan ihmisiä viettämään aikaa enemmän luonnossa.

Daniel Taipale
Daniel on löytänyt massiivisen seuraajakunnan uskomattomille valokuvilleen. Hän on kuitenkin ensisijaisesti elämysten etsijä, ei niinkään sosiaalisen median persoona – hän lähestyy luontokuvausta kokemuksellisuus edellä ja ottaa kuvia pitkin seikkailua.

Konsta Punkka
Suomen luontokuvauksen kansikuvapoika Konsta Punkka on tullut tunnetuksi pysäyttävistä villieläinkuvistaan, jotka ovat houkutelleet miehen Instagram-tilille yli miljoonayleisön Instagramissa. Konstan ikoniset eläin- ja maisemakuvat tuovat luonnon lähelle koko kauneudessaan.

Luontokuvaajan sisällöt toimivat myös vaikuttajamarkkinoinnissa


Jos suomalaisilla on yksi yhteinen myytti, se on luonto. Ei ole siis ihme, että moni kotimainen luontokuvaaja on noussut maailmanlaajuiseen suosioon. Myös yritykset ovat ymmärtäneet luontokuvaajien massiivisten seuraajamäärien arvon — vaikkakin on hyvä huomioida, että osa seuraajista on ulkomaisia, joille Suomen luonto on mystinen ja tuntematon.

Luontokuvaajien otoksissa luontevasti näkyvät retkeilyvermeet eivät ole ainoa tapa tehdä vaikuttajamarkkinointia, vaan yhteistyösisältöä voi tuottaa myös yllättävienkin yhteistyökumppaneiden kanssa. Luontokuvaajien rautaista ammattitaitoa kannattaa hyödyntää myös erilaisissa koulutuksissa ja workshopeissa.

-Vanessa Weckström/Content specialist

Picture of Indieplace

Indieplace

fiFinnish