Vaikuttajan vastuu yhteiskunnallisiin asioihin on kivunnut alkuvuoden kovimmaksi puheenaiheeksi alalla. Monet vaikuttajat ovat alkaneet äänestää jaloillaan ja esimerkiksi ottaneet nollatoleranssin lentämistä vaativille yhden yön pressimatkoille.
Mikä on vaikuttajan vastuu ja mistä rakentuu autenttinen yhteistyö? Me kysyimme, he vastasivat.
Vastuullisuus on vaikuttajamarkkinoinnin uusi musta
Yksi Suomen suosituimmista lifestyle-bloggaajista, Sara Tickle -blogia päivittävä Sara Vanninen haluaa edistää tärkeinä pitämiään asioita, koska hänellä on siihen mahdollisuus ja laaja yleisö.
”Vastuullisuus on sellainen asia, jonka voi ottaa huomioon lähes kaikissa valinnoissa. Nyt myös brändit ovat alkaneet herätä siihen, ja se on mielestäni ihan mahtavaa. Ei ole kenenkään edun mukaista kannustaa kulutushysteriaan”, Sara sanoo.
Eettisyys ja ympäristöasiat ovat saanet enemmän tilaa Saran blogissa tänä vuonna. Lähes minkä tahansa kaupallisen yhteistyön voi tehdä vastuullisesta näkökulmasta. Esimerkiksi kampanjaa vaateketjun kanssa Sara lähestyisi vaatteiden huoltamisen ja inspiroivan yhdistelemisen näkökulmalla.
Perhevloggaaja Anniina Jalkanen kokee vaikuttajan vastuun olevan suuri, koska seuraajat luottavat vaikuttajien mielipiteisiin.
”En haluaisi vaikuttaa väärin. Pyrin aitouteen, mutta se ei tarkoita, että voin sanoa ja tehdä ihan mitä huvittaa.”
Vaikuttajan vastuu on valita omien arvojen mukaisia yhteistyökumppaneita
Vaikuttajat kokevat brändien vastuullisuuden nousevan koko ajan tärkeämmäksi kriteeriksi yhteistyökumppaneiden valinnassa. Jos brändin arvomaailma ja teot kamppailevat omia arvoja vastaan, on tuloksena game over jo ennen kuin kampanja ehti alkaakaan.
”Suurin osa ammatikseen somea tekevistä on todella tarkka siitä, mitä brändejä edustaa. Itse odotan yrityksiltä läpinäkyvyyttä, jotta sekä minun että muiden kuluttajien olisi helppo löytää ne tuotteet ja palvelut, jotka istuvat omiin arvoihin”, sanoo Anniina.
Sara kertoo miettivänsä vuosittain pääteemat, joihin haluaa keskittyä kanavissaan. Yhteistyöt hän valitsee niin, että ne sopivat näihin suurempiin sisältökokonaisuuksiin.
”Jos brändistä tulee esiin asioita, jotka eivät ole mielestäni ok, sanon suoraan, että yhteistyö toimisi paremmin jollakin toisella.”
Myös lifestyle-blogista At Maria’s tunnettu Maria Nurmi liputtaa vaikuttajan ja brändin aidon kohtaamisen puolesta. Maria haluaa seisoa sanojensa takana, vaikka se välillä tarkoittaakin yhteistöistä kieltäytymistä.
Yhteistyön on oltava ennen kaikkea sellainen, johon häneltä löytyy kosketuspintaa, tarina tai kokemuksia, joita välittää lukijoille. Uuden brändin kohdalla kimmoke yhteistyöhön on halu kokeilla tuotetta tai palvelua, josta hän tietää myös lukijoidensa olevan kiinnostuneita.
”Nautin suunnattomasti yhteistöiden tekemisestä. Itse asiassa ne ovat osaltaan tämän työn suola; saa haastaa itseään himpun verran ammattimaisemmin”, sanoo Maria.
Vaikuttajan mielipide ei ole markkinatavaraa
Saran mielestä yhteistöiden toteuttamisessa on hedelmällisintä miettiä, mitä jokainen vaikuttaja voisi omalla erikoisosaamisellaan ja persoonallaan tuoda yhteistyöhön. Paras lopputulos syntyy, kun vaikuttaja saa räätälöidä yhteistyön omiin kanaviinsa sopivaksi, ja siksi vaikuttaja tulisi ottaa jo kampanjan suunnitteluvaiheessa mukaan. Sara peräänkuuluttaa myös monikanavaisuutta, jotta yhteistyötä voi lähestyä hieman eri näkökulmalla kussakin kanavassa.
”Odotan, että tekemiseeni ja osaamiseni luotetaan. Se tarkoittaa, että omille ideoilleni sekä toteutukselle annetaan tilaa”, sanoo Sara.
Anniinan mielestä onnistunut yhteistyö syntyy lähes itsestään. Kun brändi sopii hyvin yhteen vaikuttajan ja hänen sisältönsä kanssa, on tuote tai palvelu luonnollinen yhdistää oman elämän hetkiin.
Monet vaikuttajat haluaisivat muuttaa kaupallisiin yhteistöihin liittyviä ennakkoluuloja, erityisesti sitä, että vaikuttajat mainostavat mitä vaan rahan takia. Myös Sara on samoilla linjoilla:
”Ei ole vaikuttajan etujen mukaista suositella tuotteita, joihin ei itse usko. Tässä työssä ei pyöri niin isoja rahoja, että joku voisi vain ostaa mielipiteeni.”
Vanessa Weckström/Content specialist