Indieplace kehälogo valkoinen

Trendaavat somealustat 2020 – pidä silmällä näitä

Sosiaalisen median pelikentällä temmeltää isojen pelaajien Instagramin ja YouTuben lisäksi myös toistaiseksi vielä pienempiä nappulaliigalaisia. Ovatko nyt trendaavat somealustat vain hetken huumaa vai nouseeko niistä jokin jättialustojen haastajaksi?

Teimme listauksen nousevista somealustoista, jotta tiedät, ketä kannattaa pitää silmällä tänä vuonna.

1. TikTok

TikTok on kivunnut lyhyessä ajassa nuorten suosikkipalveluksi ja varteenotettavaksi kilpakumppaniksi perinteisille somealustoille. TikTok saattaa hyvinkin olla se tikittävä munakello, joka aloittaa vanhojen somealustojen lopunajan odotuksen.

Toistaiseksi emme ole suositelleet kaupallisia yhteistöitä TikTokissa, koska TikTokin käyttäjistä ei ole saatavilla julkista käyttäjädataa, erityisesti ikäprofiilien kohdalta, ja palvelun säännöt myös kieltävät suorat kaupalliset yhteistyöt kanavassa. Brändien omilla TikTok-kanavilla voidaan kuitenkin tehdä esimerkiksi takeover-tyylisiä toteutuksia tai haasteita, joiden suunnittelussa ja toteutuksessa autamme mielellämme.

2. Instagram Reels

Oli vain ajan kysymys, koska Instagram pyrkisi ottamaan palan TikTokin kakusta ja houkuttelemaan sen käyttäjät kuluttamaan vastavaa sisältöä omalla alustallaan. Lähes suoraan TikTokia imitoiva Reels lanseerattiin marraskuussa 2019 toistaiseksi ainoastaan Brasilian käyttäjille. Reels on Instagram Storiesin lisäosa, joka mahdollistaa lyhyiden videopätkien luomisen ja editoinnin kuten esikuvansa TikTok.

Instagram on onnistunut ennenkin kloonaamaan kilpailijoidensa toimivimmat ideat, mutta jää nähtäväksi, onnistuuko Reels houkuttelemaan X-sukupolven edustajia omaan leiriinsä.

3. Steemit

Steemit on Redditin kaltainen, mutta virtuaalivaluuttapohjainen alusta, joka palkitsee ahkeria sisällönluojia ja jakajia kryptovaluutta Steemilla. Palvelun logiikka on koukuttava: mitä enemmän käyttäjä luo muita kiinnostavia sisältöjä ja reagoi toisten luomiin sisältöihin, sitä enemmän hän saa palkkioita.

Lohkoketjuun perustuva Steemit on konseptina kiinnostava, mutta kryptovaluutta on vielä Suomessa monien mielestä verrattavissa monopolirahaan, joten saa nähdä ottaako sovellus ilmaa alleen kotimaan markkinalla.

4. Caffeine

Applen entiset työntekijät löivät viisaat päänsä yhteen ja innovoivat broadcast-alusta Caffeinen. Sovelluksessa on paljon samaa kuin striimauspalvelu Twitchissä. Videolähetysten lisäksi Caffeinessa voi striimata videopelejä tietokoneelta tai TVltä ja Twitchin tapaan sovellus maksaa suosituimmille tileille palkkioita uuden palkkiosysteeminsä mukaisesti.

5. Byte

Vinen perustajan uutukainen lanseerattiin tämän vuoden tammikuussa. Byte luottaa Vinesta tuttuun logiikkaan: vain 6 sekunnin minivideot ovat erottava tekijä suhteessa muihin videonjakamisalustoihin. Byte rakentaa parhaillaan ansaintajärjestelmää sisällönluojille, joka on suuri kilpailuvaltti verrattaessa esimerkiksi TikTokiin. Tulovirtojen vuoksi monet tiktokkaajat ovat yrittäneet siirtyä YouTubeen, mutta seuraajat eivät aina seuraa perässä.

Mitä uutta vanhoissa kanavissa tapahtuu ja mitä haasteita trendaavat somealustat voivat tuottaa? Asiantuntijamme vastaavat mielellään näihin ja muihin vaikuttajamarkkinoinnin alalla askarruttaviin asioihin.

Vanessa Weckström / Content Specialist

Picture of Indieplace

Indieplace

fiFinnish