Indieplace kehälogo valkoinen

Poimi parhaat palat Aidon vaikuttavuuden webinaarista

Indieplacen Aidon vaikuttavuuden webinaari 7.2. tarjosi kiinnostavan kattauksen aitoa keskustelua, vaikuttavia caseja ja asiantuntijoiden näkemyksiä siitä, mihin vaikuttajamarkkinoinnissa tulisi panostaa vuonna 2023. Koostimme tähän artikkeliin webinaarin parhaat palat, mutta eniten inspiraatiota saat irti katsomalla webinaaritallenteen artikkelin lopusta.

Aito sisältö toimii – vaikuttavaa realitya somessa

Webinaarin aloitti somevaikuttaja Natalia Salmela videotervehdyksellä, jossa hän pohti aidon somen merkitystä. Nata on saanut kuulla 12 vuoden vaikuttajauransa aikana kiitosta erityisesti ihanan aidosta sisällöstä. Hän uskoo seuraajiensa tarkoittavan sitä, että hänen sisältönsä on usein hyvin samaistuttavaa kaikkien elämään kuuluvien ongelmien ja epäkohtien kera.

Sosiaalisessa mediassa ajatellaan usein ruman ja likaisen sisällön olevan aitoa, kun taas kaunista ja kivaa sisältöä pidetään epäaitona. Nata ei itse kuitenkaan pysty samaistumaan tähän ajattelumalliin, koska kaikilla meillä on elämässä sekä ihania hetkiä että niitä vähemmän ihania:

Aitous ainakin somessa on sitä, että uskaltaa olla oma itsensä, eikä häpeile näyttää sitä omaa todellista puolta – oli se sitten sitä, että esiintyy ilman filtteriä tai meikkiä, näyttää kaaosta tai kertoo omista sosiaalisista ongelmistaan. Jokainen määrittää yksityisyyden rajansa itse”, Nata kertoo videotervehdyksessään.

Keskustelua aidosta sisällöstä jatkoivat webinaarissa vaikuttajat Juhani Koskinen ja Julia Thurén.

Kysymys 1. Mitä teille tarkoittaa aito sisältö?

Itse ajattelen, että aito sisältö on luonnollista ja sellaista mikä syntyy ikään kuin itsestään. Jokaisella on oma juttunsa, jota tuoda rohkeasti esiin. Nykyään puhutaan paljon filttereiden käytöstä ja kuvien muokkaamisesta, sekin kuuluu sosiaaliseen mediaan. Itse tykkään kuitenkin tosi rehellisestä sisällöstä, ettei kauheasti muokkailla – se on aitoa mun mielestä”, Juhani Koskinen kertoo.

Tärkeää on tietynlainen häpeämättömyys, jotkut voisi kutsua sitä rohkeudeksi, mutta pointti on siinä, ettei saa hävetä sitä mitä tekee. Saan itse paljon kiitosta lapsiperhesisällöstäni, jossa näkyy, kuinka meillä on välillä aika läävästä ja välillä taas tosi ihanan näköistä. Monet pystyvät samaistumaan tähän ja kiittävät, että uskallan näyttää sitä. Mulle siinä ei ole enää mitään uskallusta”, toteaa Julia Thurén. 

Kysymys 2. Miten syntyy aito kaupallinen yhteistyö?

Kaupallinen sisältö vaatii työtä ja suunnittelua. Se ei ole samalla tavalla spontaania kuin esimerkiksi somen alkuaikoina, kun kaupalliset yhteistyöt olivat vielä aika amatöörimäisiä. Kyllä sen kuitenkin aidoksi saa, kun se tuote on aidosti sellainen, joka sopii omaan arkeen ja nimenomaan omiin arvoihin”, Thurén kiteyttää.

Itse ajattelen, että olisi tärkeää, etteivät kaupalliset yhteistyöt pomppaisi erityisemmin sieltä muusta sisällöstä. Suunnitelmallisuus siihen totta kai myös kuuluu. Monesti kuitenkin, kun itse mietin millaista sisältöä asiakkaille teen, niin siinä kuvaushetkessäkin tulee usein spontaanisti ideoita”, täydentää Koskinen.
 

Case Jyväbravuuri: Miten luova konsepti koukuttaa monikanavaisesti ja kotiutuu brändille?

Teimme viime vuonna Atrian kanssa onnistuneen kampanjan, jossa vaikuttajat pääsivät luomaan Jyväbroiler-tuotteista oman houkuttelevan Jyväbravuuri-reseptinsä. Huippukokki Hans Välimäki toimi kampanjassa ruoan asiantuntijana läpi yhteistyön ja vaihtuvien vaikuttajien avulla tuotiin samaistumispintaa sekä madallettiin tuotteiden ja reseptien kokeilukynnystä.

Kysymys 1. Miksi valittiin juuri vaikuttajamarkkinointi?

”Me näimme, että vaikuttajamarkkinointi tuo monipuolisuutta ja lähestyttävyyttä. Se tuo tuotetta suoraan lähemmäs kuluttajaa – miten sä voit tuotetta käyttää, antaa uusia ideoita ja uusia reseptejä. Ja näyttää, miten huippukokki ratkaisee tällaisia arjen ruokahaasteita”, Atrian markkinointipäällikkö Maria Orassaari kertoo.

Kysymys 2. Miten tärkeässä roolissa monikanavaisuus oli tässä kampanjassa?

”Todella tärkeässä roolissa. Vaikuttajatekeminen korostuu koko ajan ja pitää olla monipuolisesti monessa eri mediassa, koska tavoittelet eri tavoilla eri medioissa. Jos olet laajasti eri paikoissa, niin tietysti se tavoitettavuus on parempi. Ja ylipäätänsä se, että kuluttaja kohtaa sen tuotteen, silloin on helpompi tehdä ostopäätös, kun käyt kaupassa ja tunnistat tuotteen siellä hyllyssä”, Orassaari kiteyttää.
 

Case Asuntosäätiö: Miten vaikuttajamarkkinointi taipuu palvelubisnekseen?

Teimme Asuntosäätiölle viime syksynä laajan kampanjan liittyen kodin merkitykseen ja asumisoikeusasumisen hyötyihin. Kampanjan tavoitteena oli edistää Asuntosäätiön tunnettuutta brändinä sekä nostaa asumisoikeusasuminen mielenkiintoiseksi asumisvaihtoehdoksi.

Kysymys 1. Minkälainen vaikuttajavalintaprosessi oli teidän mielestänne?

”Erityisesti ilahdutti se, että vaikuttajat hakivat itse mukaan kampanjaan. Teidän toimintatapanne on mahtava, koska siinä tulee se aitous – kun ihminen itse haluaa hakea siihen rooliin ja kertoa kodistaan. Myös ennakkovalinta oli helppoa, kun sai valmiista poolista katsoa, ketkä sopisivat parhaiten meidän brändiimme. Kaikki oli tehty tosi helpoksi, kun oltiin ensimmäistä kertaa tekemässä vaikuttajayhteistyötä”, Asuntosäätiön viestintäasiantuntija Tanja Oksa kertoo.

Kysymys 2. Mitä mieltä olitte kampanjassa toteutetusta PR:stä?

PR-pakettien kautta saatiin myös niitä vaikuttajia mukaan, jotka eivät kuuluneet tähän niin sanottuun päävaikuttajaryhmään. Sitä kautta saimme myös lisää silmäpareja Kodin päivälle ja etenkin innostettua ihmisiä Kodin päivän viettoon”, Oksa iloitsee.

Kysymys 3. Kampanjassa ohjattiin kuluttajia ottamaan selvää asumisoikeusasumisesta. Lisäsikö kampanja liikennettä sivustolle?

”Verkkopalveluliikenne kasvoi merkittävästi. Teimme samaan aikaan myös muuta brändimarkkinointia, ja toimenpiteet tukivat vaikuttajamarkkinoinnin kanssa toisiaan. Suoran liikenteen kasvu oli +15 %, mitä perinteisessä markkinointikampanjassa ei ole tapahtunut. Se oli selkeästi lähtöisin tästä vaikuttajakampanjasta”, Asuntosäätiön markkinointipäällikkö Henna Lintukangas sanoo.

 

Maailmantilanteen vaikutus markkinointiin – mihin katse nyt?

Taloudellinen epävarmuus on saanut kuluttajat miettimään tarkkaan, mihin rahansa käyttävät. Samalla myös brändit joutuvat pohtimaan, miten tiukentuva markkinointibudjetti kannattaa käyttää. Indieplacen strategi Lassi Suoranta vastaa webinaarin yleisöltä tulleisiin kysymyksiin ja kertoo, millaisiin markkinoinnin toimenpiteisiin tässä maailmantilanteessa tulisi kiinnittää huomio. 

Millaisia vaikuttajamarkkinoinnin toimenpiteitä tarvitaan (FMCG-markkinalla) tässä markkinatilanteessa?

”Vaikuttajamarkkinoinnin toimenpiteet suunnitellaan aina liiketoimintalähtöisesti, eli asetetut tavoitteet täyttävälle vaikuttajamarkkinoinnille on vaikea antaa yleispätevää ohjetta. Jos kuitenkin mietitään FMCG-kategorian tyypillisiä piirteitä, niin lyhyt ostopolku ja kohderyhmän taipumus tehdä nopeita ratkaisuja korostuvat. Tällöin on erittäin tärkeää, että tuotteen tunnettuus on rakennettu riittävälle tasolle, koska lojaliteetin lasku nopeuttaa kohderyhmän päätöksentekoa entisestään.

Jos siis haluat tavoitella isompaa markkinaosuutta, niin viimeistään nyt tulee hoitaa tunnettuus kuntoon kaikissa tuoteryhmissä ja alabrändeissä. Jos taas haluat pitää nykyiset lojaalit asiakkaasi osana asiakaspolkuasi myös tulevaisuudessa, niin puolusta saavutettua asemaasi sitouttamalla. Meiltä Indieplacelta saat tarkan suunnitelman tarpeisiisi sopivista vaikuttajamarkkinoinnin toimista tiiviinä osana markkinointisi strategista kokonaisuutta.”

Millaiset toimenpiteet näkyvät todennäköisimmin brändin liiketoiminnassa?

”Jotta tuote liikkuu kaupan hyllyltä asiakkaan ostoskärryyn, tulee koko ostopolku kattaa alusta loppuun. Tässä tiekarttana toimii huolellisesti laadittu vaikuttajamarkkinoinnin sisältöstrategia, joka määrittää jokaiselle kohderyhmälle sopivat viestit. Näin voidaan varmistaa, että ostopolun alussa herätetty kiinnostus saadaan kantamaan ostopolun loppuun, eli kaupan hyllylle, asti mahdollisimman täysimääräisenä.”

Miten vaikuttajamarkkinoinnin vaikuttavuutta voidaan mitata eri toimialoilla?

”Vaikuttajamarkkinoinnin mittausprosessi alkaa jo siinä vaiheessa, kun toimenpiteen tavoitteet määritellään liiketoiminnan tavoitteista lähtien. Se, mitä kussakin tapauksessa mitataan, riippuu kohderyhmän matkasta sekä matkan muodoista ja pituudesta ostopolulla.

Esimerkiksi verkkokaupasta ostettavan keskipitkän ostopolun kodinkoneen ja kivijalasta ostettavan lyhyen ostopolun elintarvikkeen vaikuttavuusmittaus on lähtökohtaisesti hyvin erilaista. Etenkin jos markkinoinnin kokonaisuus sisältää useamman medialajin yhdistelmän.

Kun mietit vaikuttajamarkkinoinnin istuttamista markkinoinnin kokonaisuuteesi, niin me Indieplacella autamme relevantin mittariston rakentamisessa, mikä mahdollistaa myös toimenpiteiden optimoinnin.”

Millaisia vaikuttajamarkkinoinnin trendejä tässä maailmantilanteessa kannattaa hyödyntää ja ottaa käytäntöön? Onko mahdollista antaa konkreettista esimerkkiä?

Uusimmista artikkeleistamme löydät tämän hetken kiinnostavimmat vaikuttajamarkkinoinnin trendit ja vaikuttavat PR-trendit sekä konkreettisia vinkkejä, joilla saat markkinoinnistasi parhaat tehot irti.

Miten yhdistää tehokkaimmin taktinen ja brändillinen markkinointi?

”Tärkeintä on ottaa huomioon, että taktinen ja brändillinen markkinointi vaikuttavat eri vaiheissa ostopolkua. Vaikuttajamarkkinointi on erityisen tehokas medialaji ostopolun alkupäässä, kun haluat rakentaa brändisi tunnettuutta tai sitouttaa kohderyhmää. Taktinen näkökulma vaikuttajamarkkinointiin taas kannattaa valita silloin, kun pyrit vaikuttamaan kohderyhmääsi ostopolun loppupäässä ja tavoitteesi ovat puhtaasti toimenpiteeseen tähtääviä.”

Millaisia vaikuttajamarkkinoinnin toimenpiteitä tarvitaan, jotta saadaan ostopolun eri kohdissa olevat kuluttajat kiinni ja maksimoidaan konversio?

”Taktinen viesti kohdennetaan ostopolun loppupäässä olevalle kohderyhmäläiselle, joka on ensin juoksutettu systemaattisesti polun kalkkiviivoille. Vaikuttajamarkkinointia on voitu hyödyntää esimerkiksi polun alkuvaiheessa tunnettuuden rakentamisessa ja sitouttamisessa, mutta silloin myös vaikuttajamarkkinoinnin mittaus tulee tehdä polun alkupäässä brändimittarein. Korrelaatio, joka tässä tulee ymmärtää, on se, että mikä vaikutus taktiseen onnistumiseen on ollut tuolla onnistuneella brändimarkkinoinnilla.

Toisaalta lyhyen ostopolun tapauksissa konversion mittaaminen voi olla perusteltua. Tällaisesta nopeasta asiakaspolun juoksutuksesta löydät case-esimerkin täältä.”

Millaisia mahdollisuuksia vallitseva markkinatilanne antaa meille markkinoijille?

”Taloudellisesti epävarmoina aikoina kuluttajien brändilojaliteetti laskee. Tämä tuo kuitenkin mukanaan myös mahdollisuuksia, joissa kannattaa ottaa huomioon sekä hyökkäys- että puolustusstrategia. Hyökkäyspuolella on mahdollisuus ottaa markkinaosuutta kilpailijoilta, mutta vähintään yhtä tärkeä on puolustusstrategia – eli miten pidät lojaalit asiakkaat edelleen brändisi faneina. Juuri kuluttajien sitouttamiseen vaikuttajamarkkinointi on erityisen tehokas keino.” 

Jäikö jokin webinaarissa mietityttämään tai haluatko kuulla lisää aidosti vaikuttavasta vaikuttajamarkkinoinnista? Ota yhteyttä!

 

Picture of Indieplace

Indieplace

en_GBEnglish