Indieplace kehälogo valkoinen

TikTok vai Instagram Reels – kamppailu lyhytvideoiden herruudesta

Nuoret käyttävät somea pääasiallisesti viihtyäkseen, ja video on sisältömuotojen kuningas, mutta kumpi vie lyhytvideoiden herruuden TikTok vai Instagram Reels?

Ensi silmäyksellä alustat saattavat vaikuttaa lähes identtisiltä, mutta todellisuudessa niiden algoritmit, sisällöt ja kohderyhmät poikkeavat toisistaan. Mitä nämä eroavaisuudet ovat? Entä milloin kannattaa hyödyntää mitäkin alustaa? Tässä artikkelissa autamme sinua valitsemaan oikean kanavan suhteessa vaikuttajamarkkinoinnin tavoitteisiin.

TikTok – avaintekijöinä yhteisöllisyys sekä aitous

TikTokin räjähdysmäinen suosio parin viime vuoden aikana ei ole ollut sattumanvaraista: Suomessa TikTokilla on jo 1,1 miljoonaa kuukausittaista käyttäjää, ja se oli viime vuoden ladatuin somesovellus. TikTokin katselukerrat ovat jo ylittäneet YouTuben katselut Yhdysvalloissa ja Britanniassa.

Alustan valtava ja globaali sisältötarjonta houkuttelee käyttäjiä sovelluksen pariin, ja sisältöjä tarkasti analysoiva algoritmi pitää huolen siitä, että katsoja viihtyy videoiden parissa mahdollisimman pitkään. Algoritmi mahdollistaa sisällöille näkyvyyttä seuraajaluvuista riippumatta, sillä sovellus esittelee videoita käyttäjille heidän omien kulutustottumustensa ja kiinnostuksen kohteiden perusteella.

Tarkan algoritmin lisäksi TikTok on onnistunut luomaan jotain sellaista, jota muiden sovellusten on vaikea kopioida: yhteisön. Jokainen käyttäjä löytää tiiviistä yhteisöstä paikkansa sekä sisältöjä, jotka vastaavat omia mieltymyksiä. Aitojen sisältöjen kautta käyttäjät samastuvat vaikuttajiin ja kokevat vahvaa yhteenkuuluvuutta. TikTokin avaintekijöinä voidaankin pitää sen kehittynyttä algoritmia, sovelluksen tarjoamaa yhteisöllisyyttä sekä aitoa tarttumapintaa.

Instagram Reels – kun tavoitteena on laaja tavoittavuus

TikTokin suosion kasvaessa Instagram halusi myös vallata jalansijaa short form -videosisältöjen alustana. Niinpä se lanseerasi Instagram Reels -ominaisuuden viime vuonna ja Suomessa se tuli käyttöön elokuussa 2020. Reels mahdollistaa lyhyiden videoklippien toteuttamisen useita eri muokkaustehosteita hyödyntäen, aivan kuten TikTok. Reelsejä, eli suomeksi keloja, pääsee katsomaan Instagramin Tutki-sivulta sekä suoraan käyttäjien profiileista ja uutisvirrasta.

Instagram on erityisesti Reels-ominaisuuden alkuvaiheessa nostanut videoiden näkyvyyttä, jolloin niillä on mahdollisuus saavuttaa vaikuttajan seuraajiin suhteutettuna korkeita tavoittavuuden lukuja.

TikTok vai Instagram Reels – valitse oikea kanava tavoitteesi perusteella

Ulkoisista samankaltaisuuksista huolimatta kannattaa käyttää ajatusta siihen, onko vaikuttajamarkkinoinnin kanavavalintana TikTok vai Instagram Reels.

Kanavia vertaillessa on erityisen tärkeää ottaa huomioon kohdeyleisöt, vaikka kävijädatat toki muovaantuvat suosion kasvun ja sisältöjen samanlaistumisen seurauksena. Voidaan kuitenkin todeta, että TikTok on edelleen valtaosin Z-sukupolven sekä milleniaalien suosiossa, kun taas Instagramin puolelle ovat päätyneet jo lähes kaikkien ikäryhmien edustajat. TikTokin maksettu mainonta tosin tarjoaa nykyisin hyvän mahdollisuuden kohdentamiseen sijainnin ja ikäprofiilin perusteella.

Vaikuttajamarkkinoinnin kohderyhmä kannattaa aina ottaa huomioon paitsi julkaisukanavaa valittaessa myös sisältöä suunniteltaessa. Luova ja humoristinen konsepti, joka toimii tehokkaasti TikTokissa, voi olla liian rosoista Instagramin viimeistellympiin julkaisuihin verrattaessa.

TikTokin kolmen minuutin maksimipituus videoille mahdollistaa aiempaa monipuolisten sisältöjen tuottamisen aina huumorisisällöistä informatiivisempiin, YouTube-videoiden kaltaisiin videopätkiin. Toistaiseksi Instagram Reels mahdollistaa maksimissaan 30 sekuntia pitkien videoiden julkaisemisen. Tämä on hyvä huomioida myös kaupallisia sisältöjä suunnitellessa.

The Influencer Marketing Factoryn toteuttamassa tutkimuksessa vertailtiin 60 vaikuttajan suoriutumista Instagram Reelsissä ja TikTokissa. Tulokset osoittivat, että Instagram Reelsin tehokas tavoittavuus puoltaa sen hyödyntämistä, kun taas TikTokin vaalittu yhteisöllisyys vetää käyttäjiä puoleensa.

Molemmilla kanavilla voi saavuttaa loistavia tuloksia, kunhan kanavan valitsee aina peilaten kohderyhmään, luovaan konseptiin ja tavoitteisiin. Jos pallottelet kanavavalintojen välillä, otamme mielellämme tilanteesta kopin ja autamme syöttämään oikeaan päätyyn. Vaikuttavuuden asiantuntijoidemme yhteystiedot löydät täältä.

Vilhelmiina Moilanen, Sales & Marketing Trainee

Picture of Indieplace

Indieplace

fiFinnish